AX 2009 Development Introduction question 1 to 50

Question: 1
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
IntelliMorph. So what's your answer?
A. IntelliMorph is the tool you use to create a new label file.
B. IntelliMoprh is the automatic layout generation of Forms, Reports and Menus.
C. IntelliMorph is the Integrated Development Environment in Microsoft Dynamics AX.
D. IntelliMorph is used when data from more than one table needs to be shown on a form or a
report.
Answer: B 
Question: 2
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. How can the StringSize property of a new extended data type, which is
inherited from custAccount, be changed?
A. By changing the StringSize on custAccount.
B. By changing the StringSize on the new extended data type.
C. The StringSize of extended data types CANNOT be changed.
D. By changing the StringSize on the top-level parent of the custAccount.
Answer: D 
Question: 3
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer. You have been assigned
a task to add online help to a new form you have created. So what should you do to achieve this?
A. You should create a .chm file using a third party product, override the Help method on the form
design, returning the help file name and topic id.
B. You should expand the Application Documention > Forms node in the AOT, find the node for
the form , right-click and select Edit. Add the help text to the Help
editing form
C. You should create a .chm file using a third party product, add the file to the AOT Help Files
node, set the help file and help file topic properties on the form design
D. You should create a .chm file using a third party product, add the file to the AOT Help Files
node. Expand the Application Documention > Forms node in the AOT, Set the help file and help topics
propeties.
Answer: B  (C conform Claudia)
Question: 4
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer. You have been assigned
a task to add a new filter on the delivery date to a query. The query is used to filter which orders
are to be updated during the periodic Packing Slipupdate process. Which node on the query do
you need to add the field to?
A. Ranges
B. Filter
C. Sorting
D. Data Sources
Answer: A 
Question: 5
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer. You have been assigned
a task to investigate a problem with a field on a form. The field is an Enum, with five possible
selections. Some of the records in the form show the value as blank, whereas some show the
correct text. All values of the Enum are seen on at least one record. What might cause this?
A. No label has been specified on one or more of the elements
B. The data source on the form control has not been specified
C. The values in the enum have been modified and records exist with old values
D. The Enum on the field is set correctly, but the extended data type on the field has not been
set.
Answer: C 
Question: 6
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. How can you make sure that code in the Clicked method of a button on
a form is run on the server?
A. Set the Server property on the button to Yes
B. Set the RunOn property on the button to Server
C. Set the RunOn property on the menu item to Server
D. You cannot run code in the Clicked method on the server
Answer: D 
Question: 7
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
what types of templates are available in the Microsoft Dynamics AX report designer. So what's
your answer?
A. Only report templates.
B. Report and Section templates.
C. Report, Section and ProgrammableSection templates.
D. Report, Section, ProgrammableSection and Body templates.
Answer: B 
Question: 8
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In the following options, which statement is TRUE about report
templates?
A. A report with an auto design specification cannot use a template.
B. A report with a custom design specification cannot use a template.
C. Only reports based on an auto design specification inherit changes that are made to a report
template.
D. Only reports based on a custom design specification inherit changes that are made to a report
template.
Answer: C 
Question: 9
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In the following options, which object types is the datasource for a
report?
A. View
B. Class
C. Table
D. Query
Answer: D 
Question: 10
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In the following options, which would be considered reporting best
practices? (choose more than one)
A. Considering the size of amount fields in the user's data.
B. Considering the printer that will be used for the report.
C. Considering the length of labels that may be rendered in different languages.
D. Considering the number of financial dimensions used at the user's installation.
Answer: A,C,D 
Question: 11
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In the following options, which of the following are not best practice
considerations?
A. The sort order of the data sent to the report.
B. Using AutoDesignSpecs instead of Generated Design.
C. What font and size the user has set up as report defaults.
D. The length of the fields and extended data types at the user's installation.
Answer: B 
Question: 12
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
what the best practice for naming variables is. So what's your answer? (choose more than one)
A. One letter variable names can only be used for looping and co-ordinates
B. Variables should start with a lower case letter, for example custAccount
C. When using two variables of the same type, use a sequential number, for example date1,
date2
D. Variables should start with a letter signifying the base type followed by an underscore (_), for
example str s_name;
Answer: A,B 
Question: 13
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
what the standard ArrayLength value of a new extended data type is. So what's your answer?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer: A 
Question: 14
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. How can you get a graphical view of Data or Class models?
A. Drag the Tables or Classes into the Model Designer.
B. Right-click the Table and select "Print Data Model" or right-click the Class and select "Print
Class Model".
C. Create a project including the specific Tables or Classes, then right-click the project node and
select "Print Model".
D. Create a project including the specific Tables or Classes, then right-click the project node and
select Add-Ins > Reverse Engineer.
Answer: D 
Question: 15
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Givenx = 2, what will the following method return?
public int exampleMethod(int x)
{ switch (x) {
case (1): x = x + x; break;
case (2): x = x + x;
case (3): x = x + x;
case (4): x = x + x; break;
case (5): x = x + x; break;
default: x = x * 4; }
return x; }
A. 2
B. 4
C. 8
D. 16
Answer: D 
Question: 16
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer. You have been assigned
a task to create a new table for a company to hold customer's favorite items. What should the
table name be?
A. FABCustFavorite
B. FavouriteItemCust
C. ItemCustFavourite
D. CustInventFavorite
Answer: D
Question: 17
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer. You have received an
xpo-file containing modified application objects. Before you click the button to import into
Microsoft Dynamics AX, what tool should you choose to use?
A. Compare
B. Code Explorer
C. Application objects
D. Application Hierarchy Tree
Answer: A 
Question: 18
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer. You have been assigned
a task to document your code by adding XML comments. So what is the correct syntax for you to
use for you?
Answer: D 
Question: 19
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. If you see on certain forms in the user interface is text such as
'@ABC160', what could not be the cause of this?
A. The label files did not get deployed.
B. The Microsoft Dynamics AX database needs re-indexing.
C. The label file does not exist for the current language
D. A new label file was added but the corresponding .ali file was not deleted
Answer: B 
Question: 20
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
how memory is controlled by Microsoft Dynamics AX. So what's your answer?
A. The memory model is defined on the user options
B. The memory model is defined on the AOS configuration
C. Memory is controlled by explicit programmer defined pointers
D. Memory is controlled only by the kernel and developers and users cannot configure the
memory model
Answer: D 
Question: 21
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer. Now you've been
assigned a task to create a method that will be used to print the name of an item used on a sales
order line in a report. So when declaring the method, which syntax is correct?
A. itemName display()
B. display itemName()
C. display itemId itemName()
D. display itemName itemName()
Answer: D 
Question: 22
Mike works in an International company which is called DONEX. And he's n charge of the
network of your company. And now he works as the systems developer. Now he has been
ssigned a task to use the table CustTable in your code. How does he instantiate the table?
A. CustTable = new CustTable;
B. CustTable = CustTable.new()
C. CustTable = CustTable::new()
D. Tables are public and therefore do not need to be instantiated
Answer: D 
Question: 23
You work in an International company which is called DONEX. And you're n charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
how a variable declared in a static method be accessed. So what's your answer?
A. Only in that method
B. By using an accessor method
C. In all methods in the class
D. Only in other static methods
Answer: A 
Question: 24
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. How can you make sure the end user cannot delete a record in one
table if there are related records in another table?
A. By creating a new method on both tables.
B. By creating a Cascade delete action on the related table.
C. By creating a Restricted delete action on the parent table.
D. By creating the relation in the Delete method on the parent table.
Answer: C 
Question: 25
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
why inheritance is an important feature of X++. So what's your answer?
A. Compile time is reduced
B. Code can be written once and re-used many times
C. Performance is improved when using an inherited class
D. You can control whether code runs on the client or the server
Answer: B 
Question: 26
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. When must Variables in a method be declared?
A. Before the actual code.
B. After the actual code.
C. On the same line as the first usage.
D. Variables do not need to be declared before use.
Answer: A 
Question: 27
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In order to declare an integer array with a max length of 10 elements,
what should you write?
A. int myInt.10;
B. int myInt(10);
C. int myInt[1,10];
D. int myInt; length = 10;
Answer: C  (conform Claudia : int myInt[10] B corectat)
Question: 28
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
what accessor methods are used for. So what's your answer?
A. To construct a class
B. To display data in a form or a report
C. To set or get data in a class variable
D. To enable a method in the class to be called from code in another application element
Answer: C 
Question: 29
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
from where a private method can be called. So what's your answer?
A. A private method can be called only from other methods in that class
B. A private method can be called only from other private methods in that class
C. A private method can be called only from methods in that class and any sub-classes
D. A private method can be called from any code once the class has been declared and
instantiated
Answer: A 
Question: 30
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer. And now you're creating
a new sales order type called Backorder. You have to create a new class that extends the
standard class SalesOrderType. What is the correct name for the new class?
A. BackOrderType
B. SalesBackOrderType
C. SalesOrderTypeBackOrder
D. SalesOrderType_BackOrder
Answer: D 
Question: 31
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
what the best practice for naming of parameters in methods is. So what's your answer?
A. They should always contain the method name
B. They should always start with an underscore(_)
C. They should always be prefixed with the module name
D. They should always be the same as the extended data type
Answer: B 
Question: 32
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
the difference between tables and classed. So what's your answer? (choose more than one)
A. Tables cannot have static methods
B. Tables do not have to be instantiated
C. Table methods always run on the client
D. Tables cannot inherit from other tables
Answer: B,D 
Question: 33
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
when the print command should be used. So what's your answer?
A. To print an auto-report for a table.
B. To print data to the default printer.
C. To display values on the screen for the user.
D. To display values on the screen during development.
Answer: D  (Conform Claudia rasp corect A)
Question: 34
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
what the setPrefix() function does. So what's your answer?
A. Enforces an input mask on data.
B. Sets a label for the heading of the infolog tree.
C. Prefixes all infolog messages with system date and time.
D. Changes dataAreaId for the transactions done in the following block of code.
Answer: B 
Question: 35
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
when is the appropriate time to define table relations directly on tables instead of using the
extended data types?
A. When one field in a table relates to one field in another table.
B. Never; relations should always be set up on the extended data types.
C. When one field in a table relates to multiple fields in another table.
D. When multiple fields in a table define one relation to multiple fields in another table.
Answer: D 
Question: 36
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
in which loop functions the conditions are evaluated BEFORE the first loop. So what's your
answer? (choose more than one)
A. For
B. While
C. Switch
D. Do While
Answer: A ,B 
Question: 37
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In the following options, which lines of code will add messages to the
infolog? (choose more than one)
A. info ("This is info.")
B. warning ("This is a warning.")
C. box::error("This is an error.")
D. box::yesNo("This is a question.", DialogButton::Yes)
Answer: A,B 
Question: 38
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In the following options, which is not a way to insert a built-in function
into X++ code?
A. Press Shift-F4.
B. Type the function manually.
C. Right-click in the Code Editor and select List Built-in Functions.
D. Click the Add Built-in Functions toolbar button in the Code Editor.
Answer: D 
Question: 39
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In the following options, which blocks of code can be added in the
blank, that will create a dialog with three groups - one for Day, one for Month and one for Year?
Each group needs one field. Static void Simple_Dialog(Args _args) { dialog dlg; dialogGroup
dlgGroupDay, dlgGroupMth, dlgGroupYr; dialogField dlgFieldDay, dlgFieldMth, dlgFieldYr; ;
___________________ if (dlg.run()) { ?} }
A. dlg = new dialog("Date dialog");
addGroup("Day");
addField(TypeID(integer),"Day");
addGroup("Month");
addField(TypeID(integer),"Month");
addGroup("Year");
addField(TypeID(integer),"Year");
B. dlg = new dialog("Date dialog");
addGroup("Day");
addField(TypeID(integer),"Day");
addGroup("Month");
addField(TypeID(integer),"Month");
addGroup("Year");
addField(TypeID(integer),"Year");
C. dlg = new dialog("Date dialog");
addGroup("Day");
addGroup("Month");
addGroup("Year");
addField(TypeID(integer),"Day");
addField(TypeID(integer),"Month");
addField(TypeID(integer),"Year");
D. dlg = new dialog("Date dialog");
addGroup("Day");
addGroup("Month");
addGroup("Year");
addField(TypeID(integer),"Day");
addField(TypeID(integer),"Month");
addField(TypeID(integer),"Year");
Answer: B 
VariantaCorecta
Static void Job_CD_Simple_Dialog(Args _args)
{ dialog dlg;
dialogGroup dlgGroupDay, dlgGroupMth, dlgGroupYr;
dialogField dlgFieldDay, dlgFieldMth, dlgFieldYr;
str myString;
;
dlg = new dialog("Date dialog");
dlgGroupDay = dlg.addGroup("Day");
dlgFieldDay = dlg.addField(TypeID(integer),"Day");
dlgGroupMth = dlg.addGroup("Month");
dlgFieldMth = dlg.addField(TypeID(integer),"Month");
dlgGroupYr = dlg.addGroup("Year");
dlgFieldYr = dlg.addField(TypeID(integer),"Year");
if (dlg.run())
{
print dlgFieldDay.value();
print dlgFieldMth.value();
print dlgFieldYr.value();
pause;
}}
Question: 40
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. .After a dialog is run, do you know how the user selections be fetched
and put into a variable?
A. myString = DialogField.value();
B. myString = DialogField.getFromDialog();
C. myString = Dialog.getField(DialogField);
Answer: A 
Question: 41
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
What the return type of the Box::YesNo() method is? So what's your answer?
A. Box
B. NoYes
C. DialogField
D. DialogButton
Answer: D 
Question: 42
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
in the following methods, which will not leave a "hello world" message on the screen. So what's
your answer?
A. public void myMethod()
{;
print ("hello world");
}
B. public void myMethod()
{;
info ("hello world");
}
C. public void myMethod()
{;
box::info("hello world");
}
D. public void myMethod()
{;
error ("hello world");
}
Answer: A 
Question: 43
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
which updates to records must be done inside a transaction? So what's your answer? (choose
more than one)
A. Update
B. Delete
C. Insert
D. No updates to records have to be in a transaction
Answer: A,B (Select forupdate)
Question: 44
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. When using the queryRun() class to traverse through records retrieved
by the query, which method is used to move to the next record?
A. queryRun.more()
B. queryRun.next()
C. queryRun.move()
D. queryRun.traverse()
Answer: B 
Question: 45
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
in the following statements, which will result in an updated record. So what's your answer?
(choose more than one)
A. Select forupdate <table> where <conditions>;
[Table operations]
update;
B. Select forupdate <table> where <conditions>;
[Table operations]
update();
C. Select <table> where <conditions>;
[Table operations]
update;
D. while select forupdate <table> where <conditions>;
{
[Table operations]
update();
}
Answer: B, D 
Question: 46
Look at the following options, which is true about Table Maps?
A. Table Maps improve performance
B. Table Maps are synchronized with the SQL database
C. Table Maps reduce coding by mapping tables that are similar in structure.
D. Table Maps join tables that are similar in structure so they can be viewed in the same grid.
Answer: C 
Question: 47
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
in the following statements, which is true about queres. So what's your answer?
A. Data retrieved using a query cannot be updated
B. Sorting in a query can be specified using the query.addSortField() method
C. To get the current record in a query, you must use the queryRun.get() method
D. To allow the user to enter values in the query, the query.prompt() method must be called.
Answer: C 
Question: 48
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
the difference between an exists join and an inner join. So what's your answer?
A. An exists join cannot be called with forupdate. An inner join can be called with forupdate
B. An exists join cannot be used on a table without a primary key. An Inner join can be used on a
table without a primary key
C. With an inner join only the first record in the main table is returned. An exists join returns all
records in the main table.
D. With an exists join, data is not returned to the joined table buffer. With an inner join a record is
returned for all matching records.
Answer: D 
Question: 49
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. When deleting all
records in the item table with no transactions attached to it, he has no idea about in the following
statements, which will perform best. So what's your answer?
A. delete_from inventTable
notExists join InventTrans
itemId == InventTable.itemId;
B. delete_from inventTable
exists join InventTrans
itemId == InventTable.itemId
RecId == "";
C. while select inventTable
Transactions == 0
{
delete();
}
D. while select inventTable
notExists join InventTrans
itemId == InventTable.itemId
{
delete();
}
Answer: A 
Question: 50
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. A notExists join in a select statement:
A. Returns a record only if the parent record exists.
B. Returns a record only if the linked record does not exist.
C. Ignores the rest of the select statement after notExists join.
D. Returns a message when neither parent or linked records exists.
Answer: B