AX 2009 Development Introduction question 101 to 149

Question: 101
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
which function can be used to return a subset of a string variable. So what's your answer?
A. subStr()
B. strFind()
C. subString()
D. string::substring()
Answer: A 
Question: 102
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Which of the following sections of code include an example of a
conditional statement? (choose more than one)
A. custTable.Name = custTable.Name custTable.Name : newName;
update();
B. if (custTable.RecId)
{
update();
}
C. for ( I ; I < x ; i++)
{
clear();
..
insert();
}
D. select custTable;
recId)
{
..
update();
next custTable;
}
Answer: A,B 
Question: 103
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Add the correct keywords (a) and (b) to the blanks in the code, so that
given x = 10 and y=0, the returned result is 14:
int z = 0; ;
while (x > 0)
{z++;
while (y < 3)
{ y++;
if(z == 2)
____(a)_____
z++; }
x--;
if (x == 3)
____(b)_____
z++ }
return z;
A. (a) break (b) break
B. (a) break (b) continue
C. (a) continue (b) break
D. (a) continue (b) continue
Answer: C 
Question: 104
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Which of the following sections of code include an example of a loop
statement? (choose more than one)
A. if (custTable.RecId)
{
update();
}
B. for ( j ; j < k ; j++)
{
..
}
C. select inventTable;
recId)
{...
next inventTable;
}
D. switch (expression)
{
case 'Choice1': Statement1; Statement2; break;
case 'Choice2': Statement3; break;
case 'Choice3': Statement4; Statement5; Statement6; break;
default : DefaultStatement;
}
Answer: B,C 
Question: 105
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Which of the following lines of code will increment the variable 'counter'
by 2 each time? (choose more than one)
A. counter++;
B. counter++2;
C. counter+=2;
D. counter = counter+2;
Answer: C, D 
Question: 106
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. What keyword is missing from this statement:
_____ (x = 1 ; x < y ;x++) { }
A. If
B. Do
C. For
D. While
Answer: C 
Question: 107
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. If you want to delete the entire USR-layer from Microsoft Dynamics
AX2009, what files do you delete from the application folder?
A. All *.aod files.
B. The Axusr.aoi and axusr.aot files.
C. All Axusr*.* files and the axapd.aoi file.
D. The axusr. aod file and the axapd.aoi file.
Answer: D  (Conform Claudia rasp correct: C)
Question: 108
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Which of the following are valid switch statements, that given color =
"purple", will return "Secondary Color". ( Choose more than one)
A. str color;
str colorType;
;
switch (color)
{
case "red", "yellow", "blue" : colorType = "Primary Color"; break;
case "purple", "green", "orange" : colorType = "Secondary Color"; break;
default : colorType ="Neither Primary or Secondary color";
}
B. str color;
str colorType;
;
switch (color)
{
case "red":
case "yellow"
case "blue": colorType = "Primary Color"; break;
case "purple":
case "green":
case "orange": colorType = "Secondary Color"; break;
default : colorType ="Neither Primary or Secondary color";
}
C. str color;
str colorType;
;
switch (color)
{
case 1: if (color == "red")
case 2: if (color == "yellow")
case 3: if (color == "blue")
colorType = "Primary Color"; break;
case 4: if (color == "purple")
case 5: if (color == "green")
case 6: if (color == "orange")
colorType = "Secondary Color"; break;
default : colorType ="Neither Primary or Secondary color";
}
D. str color;
str colorType;
;
switch (color)
{
default : colorType ="Neither Primary or Secondary color";
case "red":
case "yellow":
case "blue" :
colorType = "Primary Color";
break;
case "purple":
case "green":
case "orange" :
colorType = "Secondary Color";
break;
}
Answer: A,B  (Conform Claudia si D)
Question: 109
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In which loop function are the conditions evaluated AFTER the first
loop?
A. For
B. While
C. Switch
D. Do While
Answer: D 
Question: 110
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Given x = 4 and y = 0, what will the following method return?
Public str exampleMethod(int x, int y)
{ ;
if (x == 1)
return ="A";
else if ((x < y) || ((x > 5) & (y < 0))
return = "B";
else if ((y < x || !x) & ( x >= 1|| !y))
return = "C"
else return = "D" }
A. A
B. B
C. C
D. D
Answer: C 
Question: 111
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He doesn't know when
TTS control is required, so what's your answer? (choose more than one)
A. Whenever records are updated.
B. Whenever records are deleted.
C. Whenever records are inserted.
D. When more than two updates are nested.
Answer: A, B 
Question: 112
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea on how
he can define which companies to retrieve data from in one select statement. So what's your
answer?
A. Use the changeCompany keyword and an array with the company id's.
B. Data cannot be retrieved from multiple companies in one select statement
C. Use a where clause that includes the dataAreaId, and a container to define which companies
to search
D. Create a container that has the company id's, and then use the crossCompany keyword in the
select statement
Answer: D 
Question: 113
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea on how
he can find the number of records in the item table. So what's your answer?
A. select num(recId) from InventTable;
B. select nums(recId) from InventTable;
C. select recNum(recId) from InventTable;
D. select Count(recId) from InventTable;
Answer: D 
Question: 114
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer in a situation where he
could retrieve the same dataset through either a select statement or a query. What should be the
determining factor?
A. If he can use a query, he should, as queries work faster than selects.
B. A select statement is preferable where large volumes of data are processed.
C. It does not matter which way he gets the data, as long as he gets the right data.
D. If he needs user interaction regarding the data he needs processed, a query is the preferable
way.
Answer: D 
Question: 115
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Which fields select should you use to return only the customer name of
customer ?000?from a select?
A. custTable == ?000?name
B. where custTable.AccountNum == ?000?select Name
C. (select CustTable where CustTable.AccountNum == ?000?).name
D. select custTable.Name having AccountNum == ?000?select custTable.Name having
AccountNum == ?000
Answer: C 
Question: 116
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. When should you declare which index to use in a select statement?
A. Only when using a join
B. Never. SQL can determine which index to use
C. Always. Performance is increase when an index is specified
D. Only when the sequence of the returned records is important
Answer: B  (Conform Claudia rasp corect D)
Question: 117
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea on how
he can u search for customers living in the zip code ?2609. So what's your answer? ( choose
more than one)
A. find custTable where custTable.ZipCode = ?2609?
B. while select custTable where custTable.ZipCode == ?2609?while select custTable where
custTable.ZipCode == ?2609
C. select while custTable where custTable.ZipCode == ?2609?select while custTable where
custTable.ZipCode == ?2609
D. select custTable.ZipCode == ?2609?select custTable.ZipCode == ?2609
recid)
{
?
Next custTable;
}
Answer: B,D 
( select AccountNum from CustTable
where CustTable.ZipCode == "78001";) sau
(while select custTable where custTable.ZipCode == "78001")
Question: 118
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
how to change the label of an existing system field. So what's your answer?
A. It cannot be done.
B. By creating a new label in a new label file.
C. By modifying the existing label in the SYS label file.
D. By copying the object into a higher layer and then creating a new label in the SYP layer file.
Answer: B 
Question: 119
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In order to abort a transaction and roll back data to its state before the
ttsBegin, which statement should you use?
A. ttsError.
B. ttsAbort.
C. ttsCancel.
D. ttsRollBack.
Answer: B 
Question: 120
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. When using query application elements, the actual fetching of records
is done by:
A. A Query object.
B. A QueryRun object.
C. A QueryBuildDynalink object.
D. A QueryBuildDataSource object.
Answer: B 
Question: 121
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In what situation is it advantageous to create a query as an AOT-object
as opposed to creating it in X++ code?
A. Always. It keeps coding to a minimum.
B. Never. Coding it provides maximum control over the query.
C. When the same query is used by several different objects.
D. When the query is relatively simple and has only a few datasources.
Answer: C 
Question: 122
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. If you want to notify the user of a successful operation, which is the
correct call to the infolog?
A. info("The job was successfully completed");
B. info.box("The job was successfully completed");
C. box::info("The job was successfully completed");
D. throw info("The job was successfully completed");
Answer: A 
Question: 123
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer. You have written a class
that updates a range of records and has included a mechanism for detecting errors. By what
means should you communicate a fatal error to the user?
A. Use a custom form with a string displaying the error.
B. Invoke a new instance of the Dialog Class, displaying your error message in the dialog.
C. Use the infolog class, either as an Info(), Warning(), CheckFailed() or Error() instance.
D. Use the infolog class as an Error() instance in combination with the Throw command such as
Throw Error(fatal Error Message).
Answer: D 
Question: 124
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. When two users try to update the same record at the same time, which
exception is thrown?
A. error
B. warning
C. deadlock
D. updateConflict
Answer: D 
Question: 125
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Which base type can an extended data type be based on? ( choose
more than one )
A. Enum
B. String
C. Utc Date Time
D. Configuration Key
Answer: A, B, C 
Question: 126
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. When running a report to alter the way the data is presented, what
options does the user have? ( choose more than one )
A. Add sub-totals
B. Set the report title
C. Sort or group by specified fields
D. Filter the records using the query
Answer: A,C,D 
Question: 127
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea on the
purpose of the Configuration Key system. So what's your answer?
A. The purpose is to enable an easy configuration of AOS Servers.
B. The purpose is to allow enabling or disabling of application objects.
C. The purpose is to enable direct interaction with the Microsoft Windows?security system.
D. The purpose is to allow users different access rights to different parts of the system.
Answer: B 
Question: 128
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea on the
purpose of the Security Key system. So what's your answer?
A. The purpose is to manage users login passwords.
B. The purpose is to allow enabling or disabling of application objects.
C. The purpose is to allow users different access rights to different parts of the system.
D. The purpose is to enable direct interaction with the Microsoft Windows?security system.
Answer: C 
Question: 129
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
the the advantage of using indexes. So what's your answer?
A. Indexes speed up selects.
B. Indexes speed up inserts.
C. Indexes use less files in the database.
D. Indexes use less data space in the database.
Answer: A 
Question: 130
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Which components of Microsoft Dynamics AX can connect directly to
the AOS? (choose more than one)
A. AOT
B. Client
C. Enterpise Portal
D. net business connector
Answer: B, D 
Question: 131
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
the advantages of using Extended Data Types, so what's your answer? (choose more than one)
A. Data integrity
B. Performance is increased
C. Relations between tables are applied automatically
D. Properties on a field are inherited from the Extended Data Type
Answer: C,D 
Question: 132
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. At the time you create a new table, which of the following field groups
is created by default?
A. General
B. Auto-Print
C. Auto-lookup
D. Identification
Answer: C  (AutoReport si AutoLookup)
Question: 133
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
which fields cannot be used in a map. So what's your answer?
A. Enums
B. Containers
C. RecId references
D. All fields can be used in a map
Answer: D 
Question: 134
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
where a relation can be defined. So what's your answer? (choose more than one)
A. On an enum
B. On a table
C. On a table map
D. On an extended data type
Answer: B, D 
Question: 135
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Which feature of the data dictionary enables look up of foreign keys in
a form to be automatically available?
A. Indexes
B. Relations
C. Primary Key
D. Auto-Lookup field group
Answer: B 
Question: 136
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
the main advantage of using a cluster index for a table. So what's your answer?
A. To improve performance when updating records.
B. To improve performance when deleting records.
C. To improve performance when inserting records.
D. To improve performance when selecting records.
Answer: D 
Question: 137
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In the following options, which statements are not true about Enums?
( choose more than one )
A. An enum value cannot be negative
B. An enum element has a maximum value of 250
C. The first element must have the value of zero
D. Element values must be sequential and not skip a value
Answer: C, D 
Question: 138
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In the following options, which statements are not true about Table
Views? ( choose more than one )
A. A view can only contain two tables
B. A view can be used in a grid on a form
C. You must always create an index on a view
D. A view can improve performance by only retrieving the required fields
Answer: B, D  (sunt true) (Conform Claudia rasp correct AC)
Question: 139
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
where he can drag and drop an extended data type to. So what's your answer?
A. He can drag and drop an extended data type to a table.
B. He can drag and drop an extended data type to a class.
C. He can drag and drop an extended data type to a form design.
D. He can drag and drop an extended data type to a form data source.
Answer: A 
Question: 140
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In the following options, which are properties on an Extended Data
Type? ( choose more than one )
A. Label
B. Visible
C. FormHelp
D. DateFormat
Answer: A, C, D 
Question: 141
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In the following names, which adheres to to naming conventions for
Table Maps?
A. CustVendMap
B. MapCustVend
C. CustVend_Map
D. Map_CustVend
Answer: A 
Question: 142
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer. You noticed that the
following code is slow in executing. The code is used to find all customers that have transactions
with no document date set. In order to improve the performance, what steps should you take to
achieve this? (choose more than one)
A. Change the join to an exists join.
B. Add a new index to CustTrans containing the field DocumentDate
C. Add a new index to CustTable containing the field DocumentDate
D. Rewrite the code so that it contains a nested loop rather than a join
Answer: A, B 
Question: 143
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Which of the following are not areas where IntelliMorph will help you?
A. Automatically suggest method names in the editor.
B. All forms are designed by IntelliMorph by default.
C. Automatically adding fields in field group on forms and report, when added on table field group.
D. If security or configuration is changed, intelliMorph will change the look of the forms and
reports.
Answer: A 
Question: 144
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
how to add a group node to a Project. So what's your answer?
A. He cannot. Groups are not used in Projects.
B. Drag the group from the Extended Data Type node.
C. Objects of the same type are automatically grouped.
D. Right-click the Project name in the open Project and select New > Group.
Answer: D 
Question: 145
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. And now you work as the systems developer. You have been assigned
a task to add a new menu you have created to the main menu. So what actions should you
perfom?
A. Drag the new menu to the MainMenu menu
B. Set the MainMenu property on the new menu to Yes
C. Right-click on the new menu, select Add-ins > Add to main menu
D. Right-click on the MainMenu menu, select New > Menu Reference, then drag the new menu
from the window to the MainMenu menu
Answer: D 
Question: 146
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
where he can specify the title of a form. So what's your answer?
A. In the caption method on the form
B. In the caption property on the form
C. In the caption method on the form design
D. In the caption property on the form design
Answer: D 
Question: 147
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. Now one of your colleagues asks for your help. He has no idea about
where he can define a macro. So what's your answer? (choose more than one)
A. In a form design
B. In a table method
C. In a macro library
D. In a class declaration
Answer: B, C, D 
Question: 148
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. When a user right-clicks in a field and selects Go To Main table, how
can you specify which form is opened? (choose more than one)
A. Set the MainTable property on the table
B. Override the JumpRef method on the form control
C. Set the FormHelp property on the Extended Data Type
D. Override the Lookup method on the field in the form data source
Answer: B, C 
Question: 149
You work in an International company which is called DONEX. And you're in charge of the
network of your company. In order to make sure that a form can be re-sizeable by a user, what
should you do?
A. You should set the SaveSize property on the form design to Yes
B. You should set the height and width property to Auto on the form design
C. You should set the height and width property to Auto on the design, tab and grid controls.
D. You should set t the height property to Column Height, and the width property to Column
width, on the design, tab and grid controls.
Answer: D